„A controller feladata, hogy lássa, hogy minden jövőbeni esemény kellemes meglepetés.” (Robert Townsend).

Feltett szándékom, hogy bemutassam a controllingot a gyakorlatban, mert az a tapasztalatom, hogy a nyers szakmai megfogalmazások nem érthetőek, nem keltik fel az érdeklődést, mert nem derül ki, hogy miért is van rá szükség. Jelenlegi megbízásom egyben esettanulmányként szolgál, lépésről lépésre beszámolok a folyamatról, így könnyen felismerhetővé válnak a hasonlóságok, a különbségek az Önök vállalkozásában felmerülő esetleges megoldandó kérdésekkel.

Hogy miben hiszek én, mi is a controlling, mire szolgál, miért van minden vállalkozásnak szüksége rá?

Hogy eleget tehessünk Robert Townsend (magáénak tudhatja az AVIS autókölcsönző vállalkozás beindítását és világméretűvé tételét, valamint kiemelkedő munkája az „Up the Organization” című business management esszé megírása, amely 28 hétig volt a The New York Times best seller listáján) által megfogalmazott feladatnak, a pénzügy, számvitel, informatika szakterületek szoros együttműködésével olyan rendszer kialakítása szükséges, amely azonnali, megbízható, objektív információkat nyújt a vezető számára a döntéshozatal folyamatát támogatva. A pénzügy, számvitel a múlt adatait dolgozza fel, a controlling a jövőbe nyújt betekintést, akár a tervezés segítségével a döntéshozatal előkészítésével.

Közel 15 éves szakmai tapasztalatom alapján azt hiszem, hogy mérettől, profiltól függetlenül minden vállalkozásnak szüksége van egy biztos pénzügyi, számviteli információs rendszerre, mert sokszor ennek hiánya gátolja a vállalkozás további fejlődését.

Hogy miért szolgáltatás formájában?

Sokaknak, főleg akiknek a leginkább hasznos lehet, megfizethetetlen egy olyan alkalmazott controller aki alapjaitól építi ki a rendszert. Hosszú alkalmazotti létem során egy megadott séma alapján készítettem a riportokat, de innovatív elképzeléseimet sosem valósíthattam meg a rendszer zártsága miatt. Belátást nyertem a vállalati controlling rendszerek korlátozottságába és végig követtem az ebből adódó frusztráció kialakulást mind a vezető mind számomra.

Hivatásomnak érzem egyrészt a vállalkozókat megszabadítani a rendszerek korlátoltságától másrészt megszabadítani az üzleti életet a pénzügy, számvitel, controlling „nélkülözhetetlen rossz” stigmájától , megmutatva annak hasznosságát, szépségét.

Hiszem, hogy tapasztalatommal, kreativitásommal meg tudom mutatni az utat……

Így számomra is kifejezetten motiváló újabb és újabb vállalkozásokat megismerve, vezetői igények alapján felszálló pályára helyezni az információs rendszert, ezáltal minimálisra csökkentve a döntés folyamatát befolyásoló érzelmi és egyéb objektivitás hiányát mutató faktorok hatását.

 

Amennyiben kíváncsi arra, hogy a fentiekben leírtak, hogyan kerülnek alkalmazásra a gyakorlatban, kövessen minket!

 

Eredményes munkát kíván a

neWEdition csapata